Araç Sigortasında İMM Oranına Dikkat!

Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının % 84'ü maddi hasarla sonuçlanmaktadır.

Araç Sigortasında İMM Oranına Dikkat!


Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının %84’ü maddi hasarla sonuçlanmaktadır. Bu surumun etkisiyle birçok sürücü, araç sigortası yaptırırken öncelikle kendilerine ve araçlarındaki hasarın giderilmesine yönelik teminatlara odaklanır. Ancak, poliçe detaylarını incelerken üçüncü kişilere verilebilecek maddi ve fiziksel hasarları ilgilendiren teminatları içerip içermediğine de dikkat etmek gerekir. Tabii bu tarz teminatlar söz konusu olduğunda öncelikle akla, İMM ya da tam adıyla ihtiyari mali mesuliyet sigortası ve oranı gelir.
 

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?


İhtiyari mali mesuliyet sigortası, araç sahibinin kaza sonucunda üçüncü kişilere vereceği zararları güvence altına alır. Yani seçilen teminat limitine bağlı olarak karşı tarafın maddi ve fiziksel kayıpları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Yalnızca motorlu kara taşıtları için geçerli olan ihtiyari mali mesuliyet sigortasının teminatları arasına manevi kayıplara yönelik tazminatlar da eklenebilir. İhtiyari mali mesuliyet sigortası, içerdiği teminatlar ile özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve sürekli yoğun trafikte araç kullanan sürücülerin kaza sonrasında maddi yönden dezavantajlı duruma düşmemelerine yardımcı olur.

İMM, sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Teminatlardan yararlanabilmek için poliçe sahibinin kazadan sonraki 5 iş günü içerisinde sigorta şirketi ile temas kurması gerekir. Kaza esnasında hasar gören parçaların onarım bedeli, limitler doğrultusunda sigorta şirketince üstlenilir. Onarım mümkün olmadığı takdirde yenisi ile değiştirilmesi sağlanır. Zincirleme kaza meydana geldiğinde ise İMM kapsamında zarar gören araç başına zararlar karşılanır.
 

Limitli ve Limitsiz İMM Arasındaki Farklar Nelerdir?


İhtiyari mali mesuliyet, kasko ve zorunlu trafik sigortalarının standart teminatları arasında yer almaz. Dolayısıyla isteğe bağlı olarak poliçeye ekletilebilir ya da bağımsız olarak yaptırılabilir. Araç sahipleri, bu aşamada iki farklı seçeneğe yönelebilir; isterlerse limitli İMM yaptırarak trafikteki risklerinin belirli bir kısmını güvence altına almayı tercih edebilirler. Limitli ihtiyari mali mesuliyet sigortaları, üçüncü tarafa verilen zararları poliçede belirtilen meblağ oranında karşılar. Böyle bir durumda, İMM limitinin üzerindeki zararları doğrudan araç sahibinin karşılaması gerekir.

Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortası ise herhangi bir kaza sonucunda ağır maddi sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalmak istemeyen sürücüler için en ideal seçenektir. Çünkü limitsiz İMM teminatı, kaza sonucu ortaya çıkan tüm masrafların herhangi bir kısıtlama olmadan sigorta şirketi tarafından karşılanmasını mümkün kılar. Günümüzde motorlu taşıt fiyatlarının ve tamir masraflarının bir hayli yükseldiği düşünülürse, bu teminatın limitsiz olarak alınması sürücülere maddi yönden epey avantaj sağladığı söylenebilir. Üstelik genel kanının aksine limitsiz İMM teminatının primleri son derece makul seviyelerdedir.
 

Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nasıl Yaptırılır?


Limitsiz İMM, genelde kasko ya da zorunlu trafik sigortası poliçesine teminat olarak eklenebilir. Bunun için araç sahibi tarafından başvuru aşamasında talepte bulunulması yeterli olur. İhtiyari mali mesuliyetin ek teminat olarak kaskoya veya trafik sigortasına eklenmesi, yıllık primin çok daha makul seviyede kalması avantajını beraberinde getirir. İMM, alternatif olarak ayrı bir poliçe halinde de düzenlenebilir. Bağımsız poliçe düzenlenmesi, prim miktarını bir miktar artırır. Ancak limitsiz teminat seçiminin beraberinde getirdiği kazanımlar düşünüldüğünde, prim tutarındaki artış kolaylıkla göz ardı edilebilir.

Eğer gündelik sorumluluklarınız nedeniyle İMM oranı gibi detaylara dikkat edemeyeceğinizi düşünürseniz, yenileme döneminde bir sigortacılık platformundan yardım almayı düşünebilirsiniz. Böylece İMM gibi önemli teminatları es geçmeden aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca standart bir acentenin sunabileceğinden çok daha fazla miktarda teklif arasından seçim yapma imkânı bulabilirsiniz. Geniş portföyleri ile kullanıcıların beğenisini kazanan çevrim içi sigortacılık platformları, teklifleri değerlendirme aşamasında kararsızlık yaşayan müşterilerine danışmanlık hizmeti de sunar.