Ev Kiralayacaklar ve Ev Sahipleri Dikkat: Kira Kontratı Nasıl Olmalıdır?
Hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvence altına alan kira kontratı, her iki taraf için de büyük önem taşıyor.
Ev Kiralayacaklar ve Ev Sahipleri Dikkat: Kira Kontratı Nasıl Olmalıdır?
Hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvence altına alan kira kontratı, her iki taraf için de büyük önem taşıyor. Özellikle gelecekte yaşanabilecek bir sorunun önüne geçmede ya da olası bir karar almada büyük rolü olan kira kontratını, tüm bunları göz önünde bulundurarak hazırlamak gerekiyor. İster ev sahibi olun ister kiracı hiç fark etmez… Ev kiralama sürecinde mutlaka bir kira kontratı hazırlayın. Ev sahibi ile kiracı arasındaki beklentileri netleştirmek ve kiralama sürecinde oluşabilecek olası sorunların önüne geçmek noktasında önemli bir yere sahip kira kontratı için birtakım detaylara dikkat etmek gerekiyor. Peki kira kontratı nasıl yapılır, kira kontratı hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir? Tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtı yazımızda sizleri bekliyor!
Kira Kontratı Nedir?
Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilecek detayları bilmek için öncelikle kira sözleşmesinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını iyi kavramak gerekiyor. Kira kontratı nedir sorusuna Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi ile yanıt vermek mümkün. Buna göre kira sözleşmesi, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Bu özelliği ile kira kontratı, imzalandığı andan itibaren ev sahibi ile kiracı arasında bir senet görevi görür. Ayrıca kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasındaki şartların yanı sıra kiralanan mülk için de genel koşulları netliğe kavuşturur. Kira kontratı her iki tarafı da bağlar ve yalnızca karşılıklı anlaşılarak feshedilebilir. Olası bir anlaşmazlık durumunda ise fesih kararı mahkeme tarafından alınabilir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Kiralama sürecinde karşılıklı olarak anlaştığınız konuları yazılı bir sözleşme haline getirirken titiz davranmanız gerekiyor. Ev kira sözleşmesi nasıl yapılır, nasıl doldurulmalıdır, nelere dikkat edilmelidir sorularına şu yanıtları verebiliriz:
Kira sözleşmesini doğru bir şekilde hazırlamak için araştırın.
Konut kira kontratı yapmak için öncelikle araştırma yapmak ve fikir sahibi olmak amacıyla internetten kira sözleşmesi örneklerini inceleyebilirsiniz. Bu sayede hem kira kontratı formatlarını görebilir hem de sizin için en uygun formatı seçebilirsiniz. Hangi kira formatı ile ilerleyeceğinize karar verdikten sonra sözleşmeyi indirip, belirlenen koşullar doğrultusunda dokümanı doldurabilirsiniz.
Kira kontratları 3 bölümden oluşur.
Kiralama Bilgileri
Kiralanan Mülkteki Demirbaşlar
Genel Şartlar
Kira Kontratı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kira kontratı nasıl hazırlanır sorusuna genel olarak yukarıdaki 3 bölümü doldurarak hazırlanır, yanıtı verebilmek mümkün. Ancak elbette ki yalnızca bunlarla sınırlı değil. En doğru şekilde kira sözleşmesi hazırlayabilmek için birtakım hususlara dikkat etmek gerekiyor.
Kira sözleşmesinde kira zammının ve ne zaman, hangi oranda yapılacağının muhakkak belirtilmesi gerekir.
Sözleşmede, kimlik bilgileri eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
Mülk sahibi ve kiracının TC kimlik numarası, isim ve soy isim bilgileri sözleşmede doğru bir şekilde yer almalıdır.
Sözleşmede kiralanacak mülkün adresi, kat ve daire numarası, cinsi eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
Sözleşme imzalanırken evi kiralayan kişinin mülk sahibi, kiralayacak kişinin de kiracı adayı olduğundan emin olunmalıdır. Bundan emin olmak için sözleşmede kimlik fotokopisi de bulundurabilirsiniz.
Yıllık ve aylık kira bedeli hem yazıyla hem de rakamla sözleşmede yer almalıdır.
Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır.
Kiranın hangi tarihlerde ve hangi banka hesabına yatırılacağı açık bir şekilde belirtilmelidir. (500 TL ve üzeri kira ödemelerinin yasal olarak banka veya PTT’ye ödenmesi zorunlu olduğu için mülk sahibinin hesap numarası sözleşmede mutlaka yer almalı.)
Depozito ile ilgili konular da muhakkak sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Örneğin depozitonun neden alındığı ve hangi şartlarda geri ödeneceği bilgileri sözleşmeye eklenebilir.
Kira sözleşmesi yaparken kiracı tarafında iseniz mutlaka evdeki demirbaşları incelemelisiniz. Yıpranmış ya da bozuk demirbaş bilgisinin de sözleşmede belirtilmesi gerekir. Aksi halde evi boşaltırken bu bozuk eşyalardan sorumlu tutulabilirsiniz.
Kiracının elektrik, su veya doğalgaz faturalarından sorumlu olmaması gibi ev sahibi ve kiracının uzlaştığı özel şartlar da sözleşmeye dahil edilmelidir.
Kira kontratında her iki tarafın da ıslak imzası bulunmalıdır.
Ev sahibinin ve varsa kefilin iletişim adreslerinin de sözleşmede doğru bir şekilde belirtilmesi gerekir.
Kira sözleşmesinin süresi ve yenileme dönemine ait bilgilere de mutlaka yer verilmelidir. Bunu unutmayın: Ev sahibi, kira kontratı süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Bunun yanı sıra kira sözleşmesinin geçerliliğinin dolmasına 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenmiş olur. Bundan itibaren kontrat, süresiz kontrat niteliğine dönüşür.