Prof.Dr. Ahmet Kavas " Filistin acıların hepsini absorbe eden bir davadır"

AHA İSTANBUL - Senagal büyükelcisi Prof. Dr. Ahmet Kavas Afrika gerçeğini düzenlenen özel toplantıda Türkiye Afrika ilişkilerini masaya yatırdı

İnançder " Komşu Komşunun gülüne muhtaçtır" programlarının 119. ncusunu düzenledi. Düzenlenen programın onur konuğu Senegal büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas olurken verdiği seminerde Türkiye-Afrika ilişkisinin tarihdeki yerini bir kez daha hatırlattı. İnanç Derneğinin genel merkezi Sosyal tesislerinde gerçekleşen seminere çok özel konuklarda katıldı. Eski valiler, Emekli büyükelçiler, emekli üst düzey askeri personel, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları katıldılar.  Program öncesi misafirlere ikramda bulunup semaya açılan ellerde şükürler edildi. Moderatörlüğü İnançder başkanı Nejdet Külünk yaparken davete icabet eden herkese teşekkür etti. 

Programda Turkiye-Afrika ilişkileri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Ahmet Kavas, Türk tarihinde Afrikanın yerini,önemini  ilişkilerini dile getirdi. Senagal Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas  Türkiye'nin 20. yüzyılda Afrikayı unutturdukları dönem olduğunu , Türkiyenin bu kıtaya  ilgi duymak zorunda olduğunu,  tarihi zorladığını , Arşivlerde olan Afrika tarihine ait belgelerin incelemeye hocalarının başladığını ancak  devam ettirtmediklerini  sözlerine ekledi. Prof. Dr. Ahmet Kavas Filistin gerçeginide dile getirirken " Filistin davası, acıların hepsini absorbe eden bir davadır. Filistin olmasaydı İsrail Suriye Ürdün'le uğraşacaktı."dedi . Prof Dr. Ahmet Kavas  Rusyanında iki yüzü olduğunu, Türkiye'nin  bildiği yüzü haricinde tüm dünya devletlerinde sözü olan diğer yüzünüde anlattı. Türk Hava Yollarının Afrika üzerinde en çok uçuş olan, dışarıdan gelen hava yolları olduğunu, bu başarı efsanesinin muhakkak yazılması gerektiğini hatırlattı. Avrupanın merak ettiğini,  Neden Türkiye Afrikada var? araştırma yaptıklarını Türkiyenin 1992 yılında Mali'de fahri konsoluluğun bulunmadığı ancak şu an için her yerde konsolosluğun olduğunu anlattı. 

Program sonunda katılımcılar Afrika gerçeği ile ilgili duygu, düşüncelerini anlatırken merak ettikleri sorularada cevap aradılar.